100 години Институт по памука в Чирпан

Основите на института са положени през септември 1925 година. С указ на цар Борис III е открито Земеделско опитно поле в Чирпан – регион, избран неслучайно заради плодородните си черноземни почви. Днес институтът празнува своята 100 годишнина! Честит празник!

През 2025 г. Чирпан отбелязва една забележителна годишнина – 100 години от създаването на Института по полски култури, известен на поколения българи като Института по памука. Това не е просто юбилей на научна институция, а признание за вековен принос към развитието на българското земеделие и селекцията на културни растения, сред които памукът заема особено място.

Началото: 1925 година – визия за бъдещето

Основите на института са положени през септември 1925 година. С указ на цар Борис III е открито Земеделско опитно поле в Чирпан – регион, избран неслучайно заради плодородните си черноземни почви. Първи директор е Слав Антонов, агроном, завършил образованието си в Германия, с мисията да създаде център за иновации в селското стопанство.

През годините институтът преминава през различни етапи – от опитно поле, през Държавна земеделска опитна станция, до днешния Институт по полски култури (ИПК). Независимо от наименованията и административните промени, мисията остава една и съща – наука в услуга на земеделието и обществото.

Постижения и принос към аграрната наука

В продължение на един век институтът в Чирпан се утвърждава като водещ научен център в България. Тук са създадени:

  • 41 сорта памук
  • 22 сорта твърда пшеница
  • 1 сорт обикновена зимна пшеница
  • 2 сорта царевица
  • 3 сорта ечемик

Разработени са също технологии за тяхното отглеждане, отговарящи на климатичните и почвени условия в страната. Днес Институтът е акредитиран за обучение на докторанти по научната специалност „Селекция и семепроизводство на културните растения“, а негов директор е проф. д-р Нели Вълкова.

Празник на памука – 100 години наука, традиции и бъдеще

По повод 100-годишния юбилей, Институтът по полски култури и Община Чирпан  организират специално събитие – Празник на памука, който ще се проведе на 27 септември 2025 г.. Празникът ще съчетае демонстрации, състезания, изложби и подчертавайки значението на памука като част от местната идентичност. На 25 септември в Стара Загора ще се състои юбилейна научна конференция на тема „Възможности и достижения на аграрната наука в динамиката на времето“.

Програма на Празника на 27 септември (събота)  ще започне в Института по полски култури в Чирпан със състезание по бране на памук, откриване на изложба „100 години наука, традиции, бъдеще“ и фотоисторията „По следите на времето“, демонстрации на наблюдение през микроскоп и бинокулярна лупа.  На площада в града ще са организирани занаятчийски базар и детска работилничка с апликации от памук.

Фоторетроспекция: миналото, събрано в кадри

Организаторите приканват всички, които разполагат със стари снимки, свързани с дейността на Института, да ги предоставят на хартия в Общинска администрация – Чирпан (пл. „Съединение“ 1, Дирекция „Образование, култура...“) или по имейл: [email protected], с посочена година на заснемане. Снимките ще бъдат дигитализирани, използвани в изложбите и след това върнати на собствениците си. Така ще бъде съхранено богатото наследство на института и предадено на следващите поколения.

Поглед към настоящето: предизвикателства пред памука днес

Днес, в мащаба на цяла България, единственото предприятие за първична преработка на памук е „Текстилни влакна – Хасково“. Те са и единствените, които изкупуват суров памук, след като предприятията в Чирпан, Стара Загора и Нова Загора прекратиха дейността си. Това поставя памука в трудна икономическа позиция, но също така подчертава ролята на институции като ИПК в Чирпан – не само като пазител на традицията, но и като катализатор за бъдещи решения в сектора.

На 27 септември Чирпан ще отдаде почит на поколения учени, агрономи и земеделци, отдали живота си в служба на българското земеделие. Памукът ще се превърне от култура в символ на постоянство, иновации и връзка с корените.

                                                                   

                                                                                                                                                         Снимка: www.agriacad.bg

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД